Holi – een af de helligste...

denne fuldmåne mellem tirsdag den 26. og onsdag den 27.marts fejres i indien som en af de vigtigere helligdage og er kulminationen på op til 16 dage og minimum 4 dages fejren af forårets kommen (de fleste steder siden ekadashi = den 11. dag i månens cyklus)

ordet Holi stammer fra “Holika”, søster til Hiranyakashipu.

festivalen Holi fejres på grund af en historie i den gamle hinduistiske religion. I Vaishnavism er Hiranyakashipu den store konge af dæmoner, og han havde fået en velsignelse af Brahma, som gjorde det næsten umuligt for ham at blive dræbt. Den velsignelse gør, at han ikke kan slås ihjel “i løbet af dagen eller natten, inde i hjemmet eller udenfor, ikke på jorden eller i himlen, ej heller af en mand eller et dyr, hverken ved astra eller af Shastra”.

derfor blev han arrogant og overfaldt himlen og jorden. Han forlangte, at folk holdt op med at tilbede guderne og istedet skulle vise sin respekt til ham.

ifølge denne tro var Hiranyakashipu egen søn, Prahlada, en hengiven (devotee) af ​​Vishnu. På trods af adskillige trusler fra Hiranyakashipu fortsatte Prahlada sine bønner til Vishnu.

han blev forgiftet af Hiranyakashipu, men giften blev omvendt til nektar i munden.
han blev beordret til at blive trampet ned af elefanter – men forblev uskadt.
han blev sat i et værelse med sultne, giftige slanger og overlevede.
alle Hiranyakashipu forsøg på at dræbe sin søn mislykkedes!

til sidst beordrede han den unge Prahlada til at sidde på et bål i skødet på Holika, dæmonens søster, som heller ikke kunne dø, fordi hun havde modtaget en velsignelse, der forhindrede hende i at blive brændt af ild.

Prahlada accepterede sin fars ordrer og bad til Herren, Vishnu om at holde ham i sikkerhed.

da branden startede, så alle til deres forbløffelse, at Holika brændte til døde, mens Prahlada overlevede uskadt.

Prahladas frelse og afbrænding af Holika bliver fejret som Holi med et fyrværkeri af farver, der smides op i luften og kastes over hinanden med stor morskab for inderne…