jeg havde som bekendt tegnet op til en måneds teachers training i restorativ yoga, som jeg fejlagtigt troede ville være af den lidt mere terapeutiske en af slagsen, når uddannelsen nu var kaldt restorativ alignment.

flere kom som jeg med samme opfattelse og havde troet, at det var en blid yogaform og nok osse håbet, man selv ku ‘blive restaureret’ lidt samtidig – men vi blev snart klogere; den daglige asana klasse var fysisk krævende bestående af mange stående ashtanga lignende serier med meget ringe instruktion.

sandsynligheden for at stå forkert og istedet belaste bl.a. knæ og lænd var helt sikkert større end at nogen blev ‘restaureret’. flere fik problemer med kroppen, som de aldrig havde haft før og det var da lige før det hed, at havde man ikke haft smerter og fysiske problemer, så fik man det…!!

‘mantraet’: pain, no gain dukkede desværre først op den 3.uge i form af vores canadiske gæstelærer, David McAmmond, der for mig var den eneste af lærerne, som virkelig underviste i restorativ yoga, læs mere på sidste blogindlæg.

han blev snart meget populær for sit roligere tempo ved at gi og undervise den allerførste dybdeafspænding, vi havde haft i 17 dages hård træningslejr…!

desuden lod han undervisningen bestå af historiefortælling suppleret med øvelser, der føltes som den rene leg.

pain, no gain var som Davids ‘mantra’ – og det blev snart alles mantra, noget der burde brede sig ud i yogakredsene….

det er nemlig desværre mere en regel end en undtagelse, at yogaundervisningen for de fleste IKKE virker terapeutisk, healende eller bare afstressende..!!!

en ny undersøgelse har vist, at henimod 75% på holdet får skader og påfører kroppen mere slid og skade end gavn – fordi instruktionerne er for ringe og niveauet tit er for højt for de fleste.

når man så har svært ved at sige fra, mens resten af holdet knokler videre i serien af asanas eller når læreren kommer og løfter en op i den pågældende stilling, som man åbenbart par tout skal presses ind i…er det så sundt…? næppe! og sikkert hverken heller hensigtsmæssigt eller forsvarligt!!

da min veninde og jeg mødtes lillejuleaftens dag og ‘sku catche op’ på året, der var gået, startede hun med at udbryde, at der findes kun en yoga, og det er min – hun havde nu shoppet omkring i de forskellige yogacentre og var kommet frem til, at det meste virkede som ren fysisk gymnastik kombineret med åndedræt, hvor den meditative tilstand totalt udeblev.

jeg blev smigret over hendes ros af min yoga, men samtidig trist og forskrækket over at høre hendes konklusion, den samme som desværre flere og flere deler med mig…

de føler sig alt andet end afstressede under yogatimen og har det ikke engang rart bagefter, fordi kroppen gør ondt, da niveauet har været så udfordrende at det ku betegnes som unødvendigt fysisk hårdt. noget, som egentlig kun nogle ganske få på holdet er i stand til at udføre forsvarligt og således gennemfører måske helt uden problemer, mens sandsynligvis de fleste er i tvivl om, hvordan man udfører flere af stillinger korrekt og derfor kommer til at overstrække, lægge vægten forkert eller stå eller hænge belastende i fx et drejet knæ og på så mange forskellige måder udsætte kroppen for belastning…istedet for at bygge den op!
og istedet for at få et tiltrængt frikvarter, blir yogaen til endnu et stressmoment…
lad os gi slip på goodlooking, blot et øjeblik glemme hvordan det ser ud og istedet koncentrere os om hvordan det føles – mærk yoga handler om good feeling, der er langt væk fra sammenligning og konkurrence!
fornem stemningen på flere billeder i det nye galleri HER

lad os mærke, at det hedder pain, NO gain – at yoga kan være den bedste guide til at lytte til sin krop, være tro mod sig selv og sætte grænser – selvom de hele tiden flyttes lidt… 🙂

sådan oplever jeg meditativ yoga, som viser vejen til at være stedet for at gøre – måske du fornemmer, at yoga kan vise vejen til denne tilstand og mærke stemningen her fra vores meditative nytår på det sidste galleri – billederne er fra vores meditative gåtur langs vandet nytårsaften og nede på stranden ved vores morgenyoga program med de fem tibetanere her til morgen, mens solen kom mere og mere frem….
🙂 vil du vide mere, så læs artiklen: ‘but I thought all yoga was therapeutical…’ HER