et gæste-blogindlæg om børneyoga
Kong Vinter står for døren og der er vira i omløb, dryppende snuder og feber i sigte. Hvor skal vi som voksne lægge fokus for at skabe den bedste balance i børns immunforsvar?

Bevægelse er det åbenlyse svar, men motion alene giver ikke den ønskede effekt uden kroppen gives den rette restitution. Børn liv i dag er præget af høj omskiftelighed, få ting er forudsigelige og stressbarometret ryger i rødt felt alt for ofte, altså gælder det ikke bare om at brænde endnu mere krudt af, så musklerne pludselig tærer på immunforsvaret, dette er jo ikke hensigten.

En stresset og for travl krop, såvel som en ikke aktiv krop ryger i ubalance og kan ikke optimalt bekæmpe de vira som den udsættes for, men her kan brugen af børneyoga beviseligt gøre en fundamental forskel på evnen til at bekrige de bakterier, som vore kroppe ikke hilser velkomne. Ved at give børns krop og sind lov til samarbejde uden forcering, uden at skulle opnå medaljer af guld, så skaber vi det pusterum der er nødvendigt for at mærke yogaens effekt i nuét og bestemt også på sigt

Børneyoga reducerer de farligste stresshormoner der kompromitterer immunsystemet

Yoga sænker stresshormonerne adrenalin og kortisol i kroppen betragteligt, derved styrkes og optimeres immunforsvaret på flere andre parametre, hvis vi prioriterer at fremme børns nysgerrighed og leg på yogamåtterne.

Når de små poder lærer at strække og bøje sig med en højere bevidsthed og større kontrol, så gives bindevævet den fornødne tid til at blive strukket rigtigt ud, det iltede blod passerer frit til muskler og organer for at sikre deres optimale funktion. En mere bevidst vejrtrækning øger barnets respirationsformåen og ilter deres lunger med kontrol i stedet for forpustelse. Desuden aktiveres lymfesystemet og giftstoffer udskilles fra kroppen. Dette er i min optik alle de helt rette funktioner at sætte i spil, når et stærkere immunforsvar ønskes opbygget. Kroppens stressniveau er dog langtfra den eneste faktor der er udslagsgivende, et stresset barnesind er den rene gift for immunforsvaret.

Barn dyrker børneyoga med universet Yogizoo, som kan findes på www.yogizoo.dk

Børneyoga giver værktøjer der mindsker stress

Når vi voksne inviterer børnene med på yogamåtterne, så kan vi med store vindinger drage nytte af det fælles tredie og skabe et terapeutisk rum til fordybelse, nærvær og omtanke, for at give børnene en anderledes udsigt til indsigt.

Lydterapi og eventyr er et sublimt pædagogisk instrument til at skabe “børne-shavasana”, sanserne stimuleres og forkæles i samme nu som kroppen får lov til at mærke energierne strømme rundt. Hvis vi tager dem med på fantasifulde eventyr, guidede meditationer og lader de rigtige hertz ramme deres øregange, så er det pludselig grobund for at vi kan skabe en større bevidsthed om egen krop hos dem, samt styrke et holistisk selvbillede der viser dem at sjæl, sind og krop kan plejes samtidigt i lækker harmoni og ro.

At “forene” og koble sjæl, sind og krop ind i yoga for børn, er et blødt men kraftfuldt værktøj for familier, pædagoger og lærere i mange henseender. Vi kan åbne op for følelsesmæssige svære emner og berøre nogle flader som barnet beriges af på sigt. Forældre og personale der dagligt guider børn i livsmestringens svære kunst, høster udelukkende fordele ved at inddrage børneyoga i familielivet eller i barnets institutionelle hverdag.

Lad os i endnu højere grad styrke børnenes fysiske og psykiske immunforsvar og give dem yogaens gaver med på deres vej.

Allan Olesen

Yogizoo