Mara

…mareridt stammer derfra, som i gamle dage osse kaldtes, at det rider mig som en mara…
her kommer historien om dødsguden Mara, osse kaldet Yama…

vinterhalvårets yogaferier er slut og det er nu tid til at holde min egen årlige ferie.
for selvom jeg har verdens bedste job, kan det stadig være rart engang imellem IKKE at sku noget…

jeg er taget tilbage til Indien og landet i Bodhgaya – byen hvor Buddha mediterede under boddhitræet og udstod de sidste prøvelser mod oplysningen.

Bodh gaya er en hellig by og et must at opleve for alle jordens buddhister, hvilken inkluderer en del lande, der her har lavet hver deres tempel/stupa flere med tilhørende klosterskole – Tibet, Bhutan, Japan, Taiwan, Kina, Laos, Bangladesh, Srilanka, Myanmar, Sikkim, Thailand, Vietnam, Nepal og Indien.

det medfører, at byen er fyldt med op til 26 meter høje buddhastatuer og kunstfærdige templer med Mahabodhi templet i midten. dette tempel er bygget rundt om det ældste boddhi-træ summende af mediterende og messende buddhister, der forsøger at komme så tæt på vajrasana (diamanttronen, fordybelse følger) og laver bedefald fra tidlig morgen til sen aften.

da jeg fløj fra Thailand, blev jeg spurgt, hvorhen rejsen gik og fik usædvanligt positive reaktioner, når jeg svarede Bodhgaya, som ALLE kendte omend thaierne kalder det Buddhagaya.

Buddha, Bodhgaya og boddhitræ er opkaldt med samme oprindelse bodh, der betyder bevidsthed og tit oversættes som opvågnen.


situationen er skildret og malet som en af buddhisternes yndlingsmotiver, hvor dette er min favorit fra Myanmar, som viser Mara ridende på en elefant, der forsøger at først friste og dernæst skræmme Buddha, der sidder upåvirket i meditation – samadhi.

Mara er en mytologisk religiøs figur i buddhismen. Mara er beskrevet som både dødsgud og dæmonen, der fristede Gautama Buddha under hans meditation i skyggen af boddhi-træet. Buddha modstod mentale visioner af erotiske kvinder, der ifølge andre kilder kunne være Mara’s egne døtre. Mara’s generelle opgave var at forhindre mennesker i at meditere og derved opnå oplysning.

der er mange fortællinger og fortolkninger om Mara, der sendte sine smukkeste og mest forførende døtre for at forstyrre Gautama i sin meditation.
da det ikke virkede, sendte Mara en hel hær af monstre for at angribe ham.

men Siddhartha, som Buddha blev kaldt, sad stadig stille og uforstyrret…!

Mara påstod, at tilstanden af oplysthed tilhørte ham og ikke den dødelige Siddhartha. Mara’s monsteragtige soldater skreg i fælles kor: “jeg er hans vidne” – Mara udfordrede Siddharta og sagde: “hvem vil tale for dig?”

Siddhartha rørte jorden med sin højre hånd og jorden tordnede: “I bear you witness!” – så Mara forsvandt. og da morgenstjernen lyste ved solopgang, opnåede Siddhartha Gautama oplysning og blev til Buddha, den der er vågen.