Vi har fokus på kalorier og lever i et fedtforskrækket samfund. Og det er selvom vi ved, at hjernen består af 60% fedt eller at fedt er nødvendigt for de fleste hormonelle funktioner og for at flere vitaminer kan optages…så ER det da indlysende, at vi skal indtage fedt…!

Men det er bare ikke lige fedt hvilken slags fedt!

Vi har fået banket ind med skeer, at vi skal undgå mættet fedt, men det er heller ikke ét fedt, da der findes flere slags mættet fedt, hvor det gode er lige så sundt som det dårlige er sundhedsfarligt!

Her er det oplagt at bruge kokos som eksempel for det er en udbredt misforståelse, at kokosolie er dårligt for helbredet, fordi det indeholder mættet fedt.

Tæt på to tredjedele af det mættede fedt i kokosolie består af mellemlange fedtsyrer, der er nemt fordøjelige og forbedrer immunforsvaret. Den slags fedtsyrer, bl.a. capryl- og laurinsyre lagres aldrig som fedt, men bruges af kroppen som den bedste kilde til energi. Det mættede fedt i kokosolie er altså langt fra farligt, men tværtimod rigtig godt for helbredet og kan endda medvirke til fedttab!!

Laurin- og caprylsyre, der osse findes i modermælk, er forklaringen på og hovedårsagen til at kokosolie er det sundeste fedtstof, der findes. Laurinsyre virker antiviralt, antibakterielt og svampedræbende og indeholder ingen transfedtsyrer, hvilket selv den gode olivenolie ikke kan sige sig god for!

Men hvordan kan en sund olie have fået så dårligt et omdømme? Svaret er så simpelt som penge og politik! For omkring 50 år siden startede en magtfuld kampagne mod mættet fedt ansporet af fejlagtige studier, hvoraf flere havde anvendt hydrogenerede (hærdede) kokosolier. Hydrogenerede olier er olier, der har fået ændret deres oprindelige kemiske komposition og kan forårsage forhøjet kolesterol, hjertekarsygdomme og andre helbredsproblemer.

Kokosolie anvendes i mange produkter. Det smelter allerede ved 25 °C. Hvis det hærdes, smelter det først ved højere temperaturer. Dette produkt kaldes palmin.

Palmin er ikke som mange tror bare “Palme olie” (fra olie palmen), men palmin er delvis hærdet kokosfedt, så det har et højere smeltepunkt end jomfru kokosfedt. Palmin er en slags “kokos margarine” mindre sundt end jomfru kokos fedt, men bedre end almindelig margarine.

Olien indgår også som et af fedtstofferne i margarine og findes i mange af de madvarer, vi dagligt spiser. Men kokosolie bruges også til andet end madvarer. Den findes i større eller mindre mængder i faste og flydende sæber, glycerin, lak, tandpasta, stearin, maling osv. Faktisk så kan man findele den hvide kokos og bruge den som en udmærket shampoo på grund af olien. Det gør man i mange fattige lande og må absolut betegnes som en naturvenlig hårvask.

Læs mere om kokos, og endnu vigtigere dens ernæringsværdi, hvor den kan betegnes som noget af det sundeste vi kan spise og nærmest mirakelmedicin for faktisk temmelig mange sygdomme – HER