er der noget som kan kaldes yogimad, så må det være spirer!

frø har alle kimen til nyt liv og er noget af det sundeste, man kan spise.

et hvilket som helst frø vil spire og skabe en ny plante, hvis det får de rigtige betingelser.

ALLE bønner, linser, korn og frø kan spires – her er lidt om hvilke:

linser er helt trygge og nemme at få til at spire. Læg dem i blød fra 6-12 timer og skyl dem 3 gange om dagen de næste 3-4 dage, indtil de er mellem en halv og 2 cm lange. Spiring er så stort et emne, som jeg i denne bog blot kan nøjes med at berøre meget overfladisk. Har man stor interesse for emnet, kan jeg anbefale Viktoras Kulvinskas: Survival into 21st. Century.

karse er nok den, som vi er mest fortrolige med at spire herhjemme. Karse stammer fra Vest- eller Centralafrika, hvor man stadig kan finde den som en vild plante. Karse er en hurtigvoksende, spiselig plante i familie med brøndkarse og raps og deler deres kraftige, peberagtige smag og aroma. Det er kimplantens friske blade, der anvendes. De orange blomster fra de ældre planter kan anvendes til dekorativ brug.

korn som hvede, ris, byg, havre og rug skal lægges i blød i mere end 3 dage. De skylles nænsomt et par gange i døgnet og begynder så småt at spire og har efter 3 døgn suget så meget vand, at de svulmet op til dobbelt størrelse.

majskorn bliver som det rene slik.

azukibønner skal bruge op til 5 dage, men smager så også som friske ærter.

mung- og sojabønner, linser, ærter og radisefrø er bedst efter 3-4 dage, hvor de er blevet søde og stadig sprøde.

sesam, hør og chia-frø er bedst efter blot 24 timer, hvor sesam bliver direkte bitter, hvis den får lov til at spire meget længere.

lucerne, som ude i verden kaldes Alfalfa, berømmes i amerikansk sprouting, som man kalder det at spire.

kløver, køernes yndlingsmad, er også særligt brugt i USA – både lucerne og kløver smager bedst, hvis de får minimum en uge.

solsikkefrø og græskarkerner er allerede parat efter 2-3 dage og smager meget sødere end de oprindelige frø.

de fleste tørrede bønner indeholder lektiner, som kan give forgiftninger hos mennesker, hvis de spises rå. Lektiner er kulhydratbindende proteiner, der kan fremkalde diarré og opkastninger og kun ødelægges ved tilstrækkelig udblødning og kogning, men ikke ved spiring. Mange slags tørrede bønner egner sig derfor ikke til bønnespirer. Der rapporteres hvert år om forgiftninger efter anvendelse af forkerte bønner til spiring i Danmark. Levnedsmiddelstyrelsen, nu kaldet fødevarestyrelsen, har udgivet folderen: Bønner skal tilberedes rigtigt – ellers kan de være skadelige, som viser, hvilke bønner der kan anvendes til spirer.

læs mere om spiringens historie og hvordan man spirer HER