ifølge hinduismen er mauna en vigtig del af den spirituelle disciplin, hvor det kaldes at faste sindet…

ordet stammer fra muni – hvor munk kommer fra og som betyder en sadhu, der praktiserer stilhed, hvor målet er en tilstand af at være et med det guddommelige.
mauna er beskrevet af Adi Shankaracharya som en af de tre essentielle karakteristika ved en sanyasin (en, der har viet sit liv til meditation, red.)

det giver en mulighed for at kigge indad og observere den mentale aktivitet som et vidne og har derfor været en vigtig del af livet i de fleste buddistklostre og hinduistiske ashrams, hvor jeg har studeret.

det er altid en naturlig del af yogaferierne, da vi overholder stilhed inden yogaundervisningen både morgen og aften, hvor det ikke er ualmindeligt, at der indgår timer og indimellem en hel dag i mauna.

i moderne tider var det Ramana Maharshi, der gjorde mauna/stilhed ‘populært’ som værktøj i spirituel undervisning.

overholdelse af stilhed var for ham hævet over al disciplin, som et liv uden ego.

på Mauni Amavasi drager et stort antal hinduer til Sangam i Prayag (Allahabad) og mediterer hele dagen lang.

Mauni Amavasi er en af de vigtigste dage for sadhana (disciplin/spirituel praksis, red.) – anset som den vigtigste dag i året til at berolige det rastløse sind.

Mauni Amavas (मौनी अमावस) er som navnet hentyder en dag i stilhed, hvor sindet fastes og der mange steder ikke blir ytret et eneste ord fra solopgang til solnedgang…

det kan være svært at lade være med at snakke, hvor min personlige rekord er 33 dage!
men indimellem kan blot nogle få timer en søndag formiddag føles lange…

på opfordring er der indført tre døgns mauna på årets kloster retreat i san salvador klostret på mallorca, se her

lad os se hvordan det går…

vi er her på 6.uges yogaferie i Varkala og fejrer solidarisk med den hinduistiske tradition at være i stilhed fra i aften, når vi går i seng indtil tirsdag aften efter yoga, hvor vi bryder stilheden med et fælles aum.

Mauna Amavasya eller mauni amavas er et andet navn for black moon = den kommende nymåne i magha måneden (jan/feb, red.)

i år falder nymånen på natten mellem mandag den 19. og tirsdag den 20. januar.
for at være helt nøjagtig begynder Amavasya officielt kl. 21:59 indian time i aften mandag og slutter 18:43 i morgen tirsdag den 20.januar.

mauna betyder stilhed og mange hinduer går netop i stilhed i dette døgn – de bestræber sig på at være uden nogen form for kommunikation, ej heller øjenkontakt!

det er starten på Murugans måne, hvor tirsdag er dag nummer et i den nye måne.

fuldmånen fejres med ritualer med Murugan, der har spyd igennem sig, noget vi har oplevet en del gange her i sydindien på den årlige yogaferie.

læs om selve ceremonien her, hvis du har stærke nerver mere her og endnu vigtigere om Murugan, hvis betydning er essentiel for os yogier, hvorfor vi kalder ham Shadananam i den indledende bøn her

mauna er en vigtig del af spirituel disciplin, men noget man selv som moderne inder har respekt for!
det hedder det samme mauna = stilhed over det meste af landet på tværs af forskellige kulturer og i hver stat med sit eget sprog – men uanset hvad, er det noget som alle kender!

længere nordpå er det i dag den vigtigste dag i den årlige Magh Mela og den 12-årlige Kumbha Mela, hvor hundredtusindvis af troende hinduer i stilhed udfører renselsesceremonier i floden.

det samme gælder her i Varkala, hvor en enkelt mands bøn lyder fra det gamle tempel hele dagen fra solopgang til solnedgang og hvor folk kommer langvejs fra for at besøge templet og gå barfodet ned til Papanasam stranden, der direkte oversættes som der hvor man skyller synderne væk – her er tæt af mennesker i gang med renselsesritualer, hvor de efter ceremonien med præsten tilsidst skal helt ud i havet og kaste asken fra de afdødes urner over hovedet.