Oprindeligt skrevet den 9.april 2014

Jeg har tilbragt den sidste måned på udkig efter nye thailandske yogaferiesteder, men da mit visum udløb, blev jeg nødt til at forlade Thailand og valgte at rejse østpå til nabolandet Cambodja. Her fik jeg samtidig mulighed for at opfylde en af mine drømme – at opleve tempelbyen Angkor Wat, der er bygget midt i regnskoven og bl.a. skabte rammerne for Tomb-raider med Angelina Jolie i hovedrollen.

Tempelbyen har fået navnet fra wat, der betyder tempel og byens navn Angkor, der ligger i Cambodja nogle få kilometer nord for den moderne by Siem Reap. Templet blev bygget til kong Suryavarman den 2. i begyndelsen af det 12. århundrede omgivet af en 200 meter bred vandgrav, hvor hovedstaden lå udenom bestående af nu forsvundne træbygninger. Som det bedst bevarede tempel i området er det det eneste tempel, der har bibeholdt sin religiøse betydning op til vores dage, først som hinduistisk tempel dedikeret til Vishnu og siden brugt af munkene, som buddhisttempel. Templet anses for det arkitektoniske højdepunkt i den klassiske khmerkultur.

Udover Buddha er Vishnu den mest afbildede gud på reliefferne, oftest set flyvende på ørnen Garuda. Allerede når man ankommer til hovedindgangen ad Nagabroen, der er 200 meter lang og 12 meter bred, opdager man, at templet oprindeligt har rødder i hinduismen. Naga betyder slange, som er en vigtig symbolsk figur i hindueventyrene og den findes i skulpturer overalt på broen afbildet med mindst 5 hoveder – det samme gælder inde i templet, hvor den danner en ‘paraply’ over hovedet på mange af de fine buddhastatuer.

Angkor Wat kombinerer to grundformer af khmertempler: tempelbjerget og det senere galleritempel. Tempelbjerget er designet til at repræsentere bjerget Meru, der er hjemsted for guddommene i hinduismen. Inden for en voldgrav og en ydre mur på 3,6 km er der tre gallerier, der hver især er hævet over det forrige med fem store tårne i et kryds i centrum. Templet er i modsætning til de fleste andre templer i området vendt mod vest, og betydningen heraf er ikke klar. En teori om årsagen er, at templet var et mausoleum, mens en anden forklaring er, at templet var indviet til Vishnu.

Templet er beundret for sin storslåethed og harmoni i dets arkitektur samt de omfattende basrelieffer udsmykket med religiøse fortællinger og talrige devaer (venlige guddomme), asuraer (dæmoniske guddomme) og apsaraer (nymfer).Det største galleri er et to meter højt og sammenlagt 1000m2 stort sandstensrelief i den ydre korridor, der omgiver selve tempelbjerget.

Her er det en fordel at ha styr på det hinduistiske pantheon, da de fleste hinduguder er præsenteret lige fra Shiva, der mediterer på en bjergtop eller senere afbildet sammen med sin familie Parvati og elefantguden Ganesha, ørnen Garuda, abekongen Hanuman og Ramas kone, Sita, der er blevet forført af dæmonen Ravana forklædt som en hjort, som Rama dræber med sin bue og pil.

Der er flere eventyr med Krishna, bl.a. hvor han løfter bjerget Govardhana op, så bønder og hyrder kan finde ly for uvejret.

Indra, som er guden over himlen, kommer på sin elefant, mens Yama, dødsguden, kommer ridende på en bøffel og viser med sine mange arme, at han er overordnet dommer over de 32 helveder og 37 himler illustreret på 60 meter gennem den vestlige korridor.

Angkor wat er med sine 400km2 det største religiøse tempelkompleks i hele verden. Cambodja bruger templet som symbol for landet. Det optræder i landets flag og er landets største turistattraktion.