Oprindeligt fra den 6.oktober 2013

Farvel = far vel

Hvis det ikke var fordi jeg sku afsted i dag, så ville jeg gerne ha deltaget i morgenens ceremoni, som jeg et par dage forinden var inviteret med til – en særlig gudstjeneste i det lille lokale kapel, som vi har dyrket yoga i ved vandkanten, dedikeret Sankt Thomas, som jeg har lovet mig selv at læse om ved lejlighed…

Men egentlig er Symi ærkeenglen Michaels ø, hvorfor grækerne valfarter til øens sydlige kyst ved et stort kloster, Panormitis helst hvert år den 8.november. Her i Grækenland er der mange guder og helgener at holde styr på. På min sidste tur i august deltog jeg i en landsbyfest ved en af årets største helligdage, Panagia, der hvis jeg har forstået det ret, samler alle helgener under et. Der var høj musik, bænke med masser af mad og drikke og stemningen var nærmest som jeg forestiller mig oktoberfest i Munchen.

Måske ikke helt så festligt var det i går, da personalet på pedi beach hotel holdt en lille afskedsmiddag for mig, hvor det som altid var svært for dem at forstå, at jeg ikke ville spise kød og helst kun bryam, min livret med ovnbagte grøntsager, som kokken havde lavet i aftenens anledning – selvom de nu efterhånden kender mig ret godt og insisterer på, at jeg altid i dem vil ha en familie, så forstår de stadig ikke helt, at det er muligt at være vegetar og leve af frugt og grønt.

Da vi sku sige farvel, blev det på flere sprog, da kokken er polsk og sagde et meget langt ord, Christina fra panama er spansktalende sagde adios, Christina fra fastlandet er engelsktalende og sagde good bye, Asteropi er lokal og taler mest græsk og sagde andio, mens med værtsparret, Maria og Spyros blev afskeden på tysk, da de har boet i Bayern i knap 30 år – auf wiedersehen.

På mange sprog siger man hellere vi ses – au revoir – hasta manana – tot sins og på græsk yazu, hvilket betyder både hej eller vi ses…

Adjø, adieu, adios eller andio kommer fra samme oprindelse og kan oversættes som ’til/med Gud’ – der er mange sprog med tilsyneladende fælles rod, der betyder, at vi uanset hvor vejen går hen, helst ska ha guderne med os…