i dag er det Ganeshas dag, der på sanskrit hedder Ganesh Chaturthi.

ikke rigtig fødselsdag, da Ganesha aldrig blev født, men blev skabt af Shivas kone, Parvati, mens Shiva var på rejse.
der er forskellige historier om, hvordan Parvati skabte ham til at passe på, at ingen kom ind til hende, når hun badede i floden. Shiva havde ikke hørt om ham, da han kom hjem fra sin lange rejse og da Ganesha nægtede ham at passere forbi hen til Parvati, huggede Shiva hovedet af ham. Parvati blev næsten utilgivelig vred, men formildnet ved Shiva lovede at gøre det godt.
han gik ud og søgte en modig selvopfrende sjæl, der ville gi sit hoved – og fandt elefanten.
elefanten ofrede sit hoved og Ganesha, elefantguden var skabt.

i dag fredag den 29.august 2014 er en ganske særlig dag for alle hinduer uanset rang eller kaste og dagen fejres i det meste af verden – hvis der er nogen, der samler folket, så er det nemlig den elskede elefantgud, Ganesha.

Indien har mange guder med tilhørende festivaller, flere end nogen andre, og Ganesha er den eneste af alle guder, der fejres af alle!

Ganesha er altid den første Gud, der nævnes i bønnen, hvor den kendte indledende bøn, Gajananam første to vers udelukkende handler om Ganesha med forskellige navne og symbolske værdier.
læs om bønnen og dens betydning her

Ganesha er tilbedt af alle hinduer, selvom de ellers er Krishna- eller Shivatilbedere, så ber de alligevel alle til Ganesha… og ikke kun hinduer – selv flere jainer og buddhister elsker og tilbeder Ganesha.

festen i dag, der er starten på den måske vigtigste af alle højtider, kaldes Ganesh Chaturthi, Ganeshas ‘fødselsdag’ og varer fra tre op til ti dage… den starter ved den 4 dage gamle nymåne viser sig for første gang på himlen.

højtiden afsluttes på den 9. fuldmåne i året, Ananta Chaturdashi, hvor Ganeshas murti (gudebillede) nedsænkes i vand. tidligere brugte man lerfigurer, der opløstes i vandet uden at skade miljøet pga naturlige materialer.

senere gik man over til figurer i kunstmateriale, såkaldt PoP med giftige farver, der hvert år skaber en større forurening af floder og drikkevand, hvilket man er blevet bevidst om og der arbejdes derfor på at vende processen og genindføre naturlige lerfigurer.

i Bombay og Varkala bruger man det arabiske hav, mens man mange steder i nord- og østindien bruger den hellige gangesflod. i London bruger man Themsen og i Paris, Seinen, da der er større grupper hinduer i begge hovedstæder.

Ganeshas dag falder aldrig på en fuldmåne – læs eventyret om månens cyklus i dette blogindlæg og forstå hvorfor…