At tænde et lys kan være en hel ceremoni og det er i mit liv ikke mindst i forbindelse med min yoga blevet til noget helligt, som en stille pause med et lille ritual, der kan løfte en almindelig hverdagsting op til noget særligt; noget vi i den vestlige verden sikkert ku ha godt af… 🙂

Hanukkah er lysets fest, der starter i aften og strækker sig over de næste 8 dage.

Hanukkah betyder oversat fra hebraisk dedikation/hengivelse og er en jødisk fest, hvor man fejrer det jødiske folks succesrige oprør mod syrerne i maccaban krigen i år 162 før vor tidsregning. Den militære årsag er senere nedtonet og hvad der egentlig fejres i dag er jødedommens overlevelse.

Grunden til, at denne jødiske fest varer 8 dage er, at man ihukommer et mirakel, hvor der kun var meget lidt olie tilbage, men alligevel brændte olielampen på mirakuløs vis i hele 8 dage og nætter.

Den jødiske lysestage er derfor 8-armet, indimellem med en midterste 9. arm, der skal bruges til at tænde de andre 8.

Man starter med at tænde det første lys fra venstre iaften, tænder et nyt nummer et og nummer to lys imorgen og fortsætter på den måde frem til jul…