den nuværende thailandske kong Rama IX, the Great Kong Bhumibol Adulyadej slår rekorden over alle thailandske og snart verdens regenter og har regeret 68 år i år!

han ville sikkert gerne med sine 86 år snart abdicere, men da hans ældste søn ikke lever op til thaiernes krav som tronarving og selvom hans ældste datter er både dygtig og populær som arvtager, ville det være næsten utænkeligt, at landet blev regeret af en kvinde – og da hun jo ikke ku fortsætte som Rama X, ville spørgsmålet også opstå, hvad man skulle kalde hende, så hun stadig ku bevare sin gudestatus og holde traditionen i hævd…?

Rama er egentlig en hindugud, den 7.inkarnation af Vishnu og hovedpersonen i det episke skrift Ramayana.
Rama er næsten altid tituleret Lord Rama eller Sri Rama og mange kender ham sikkert fra mantraet ‘Hari Krishna Hari Rama’, som hari krishna munkene synger.

de sidste 9 konger i Thailand er refereret til som kong Rama efterfulgt af et romertal, hvor den nuværende kong Bhumipol er Rama IX.

den eneste konge, der imidlertid har kaldt sig Rama var Phra Mongkutklao eller Kong Vajiravudh, den 6. i rækkefølgen.
kongen studerede som ung en periode i England, så det ville være nærliggende at tro, at han har været påvirket af den europæiske tradition med nummerering af kongerne.

dette passede samtidig fint sammen med thaiernes opfattelse af, at kongen var hellig med nærmest guddommelig status og man derfor ikke måtte nævne hans navn.

da kong Buddha Yodfa Chulaloke grundlagde dynastiet, blev han generelt omtalt som Phan Din Ton, แผ่นดินต้น, der kan oversættes som ‘den første regent’.

da hans søn overtog tronen, blev han refereret til som Phan Din Klang, แผ่นดินกลาง direkte oversat ‘den mellemste regent’.

denne nomenklatur blev dog allerede upraktisk, da dennes søn prins Jessadabodin (kong Nangklao) blev den 3. konge i rækkefølgen og den efterfølgende titel ville have været Phan Din Plai, แผ่นดินปลาย direkte oversat ‘den sidste regent’ – hvilket jo ikke giver de største fremtidsudsigter… 🙂

men selvom det først er kong Vajiravudh, der har kaldt sig selv Rama VI, har der været konger i Ayutthaya- og Thonburi-perioderne, som officielt anvendte regeringsnavnet Ramathibodi, Rama + Athi + Bodi oversat Rama store bevidsthed.

selv kongernes by og landets gamle hovedstads navn, Ayutthya er lånt fra det hellige skrift Ramayana, hvori Ramas by hedder Ayodhya.

de fleste tidlige konger er refereret til af historikerne med titler fremfor navne. flere navne er selv den dag i dag ukendte, da det heller ikke var almindeligt at nævne kongen ved navn, mens han levede. desværre er man i tvivl om titlerne, da guldpladerne med hver konges titel indskrevet, som det meste gik tabt i 1767, da burmeserne stormede hovedstaden og ødelagde 90 % af den historiske gamle kongeby, Ayutthaya.

øen Koh Pha Ngan har været et af kongernes favoritsteder, hvor flere af de forskellige kong Rama har besøgt øens vandfald og fået indskrevet deres initialer i klipperne.

dette sted har vi indimellem brugt som mål, når vi har vandret op langs vandfaldet på udflugt til østkysten. Rama den V. hentede her vand ved den hellige kilde og besøgte stedet hele 14 gange og den nuværende konge har også været forbi flere gange…

Chakri kongerne af Thailand:

Rama I, the Great (1782–1809), Buddha Yodfa Chulaloke (27 år)

Rama II (1809–1824), Buddha Loetla Nabhalai (15 år)

Rama III (1824–1851), Nangklao (27 år)

Rama IV (1851–1868), Mongkut (17 år)

Rama V, the Great, (1868–1910), Chulalongkorn (42 år)

Rama VI (1910–1925), Vajiravudh (15 år)

Rama VII (1925–1935), Prajadhipok (10 år)

Rama VIII (1935–1946), Ananda Mahidol (11 år)