på efterårets yogaferie på Kreta fik vi i år rigtig bekræftet, at Sougia ligger i læ af bjergene og at det ikke er uden grund, at man praler med flere solskinstimer her end på nordkysten, hvor det har stået ned i stænger det meste af ugen.

dette blev nydt særligt på dagens udflugt gennem slugten over bjerget til nabobugten Lissos med eftermiddagens yoga i Asclepios-templet – se det nye galleri fra turen HER

Asklepios var gud for lægekunsten i den græske mytologi, søn af Koronis og Apollon.

Mens Koronis var gravid med Asklepios, var hun Apollon utro med Ischiys, som har givet navn til livsnerven, ischias. Apollon dræbte begge, men fik sin søster Artemis til at redde den ufødte Asklepios, der voksede op hos kentauren Cheiron.

Med Epione fik Asklepios flere børn, sønnerne Machaon og Podaleirios, der var læger i Iliaden, og fem døtre: Aceso, Iaso, Aglaea, Panacea, som har givet navn til universalmidlet og Hygieia, der er roden til begrebet hygiejne.
En kult med hende og fokus på forebyggelse blev senere skabt på Kos i Asklepieion, hvor Hippokrates oprettede det berømte lægetempel.

I nogle myteversioner bliver Asklepios dræbt af Zeus’ tordenkile, fordi han forsøgte at genoplive den døde Hippolytos — med uoverskuelige konsekvenser for skellet mellem udødelige og dødelige.

Dette Asklepios-tempel ligger i Lissos, som er nabobugten til Sougia på sydkysten af Kreta, hvor efterårets yogaferie går til ca 1½ times fantastisk vandretur gennem en imponerende kløft over et frugtbart bjerg med den skønneste udsigt, se næste galleri.
Her vokser duftende anis og timianbuske, valnødde- og carobtræer (på græsk xarobi), som er en sund snack, der smager lidt som chokolade.

Lissos var i oldtiden en af Kreta’s største byer med helbredende kilder og hospital. Her er stadig flere kilder at finde og mange ruiner rundt i bugten vidner om en stor fortid.

Asclepios-templet stammer fra 4-500 år før Kristus og er særligt kendt for sit smukt bevarede mosaikgulv. Det var perfekt til eftermiddagens yoga, og nærmest helligt med nysgerrige kulsorte ravne flyvende over hovedet.

Hertil valfartede syge og gennemgik behandlinger, som guden foreskrev dem i drømme. De, der søgte helbredelse ved at ofre til Asklepios, efterlod ofte skulpturer eller modeller af de syge legemsdele i gudens tempel.

Asklepios blev gerne skildret som en ældre mand med skæg og han ses ofte støttet til en lang stav, som en slange snor sig om, en æskulapstav; denne er siden anvendt som symbol på lægekunsten.

Æskulap kaldes han på dansk og på græsk: Ἀσκληπιός Asklepios.