De fleste hinduer kender historien ‘Churning the ocean of milk’, der beskriver kampen mellem det onde og det gode. Mandhara bjerget symboliserer manu = sindet og dhara = koncentration kendt fra yogaens 6. trin, dharana. Bølgerne symboliserer som altid tankerne og den store slange, Vasuki, står for begæret, som kontrolleres og i fællesskab bliver brugt til at kærne havet af både asuraerne (dæmonerne) og devaerne (halv-guderne).

Engang, da asuraerne kæmpede imod devaerne, var devaerne ved at tabe og henvendte sig til Brahma for hjælp. Brahma fortalte dem, at de skulle spørge Vishnu …
Vishnu fortalte devaerne, at de måtte prøve at kærne mælkeoceanet – churning the ocean of milk, som er en kendt historie indenfor hinduismen – for at skaffe Amrita, som på dansk er bedre kendt som ambrosia, den guddommelig nektar, der gør guderne udødelige. Til det formål måtte de først smide forskellige urter og planter i mælkeoceanet og derefter kærne havet ved hjælp af Mandharabjerget og slangekongen Vasuki.

Devaerne skyndte sig straks til oceanet og med Vishnus hjælp brugte de bjerget som kærnestav og slangekongen Vasuki som reb, men de måtte snart sande, at de ikke kunne kærne oceanet selv og havde brug for hjælp. Vishnu fortalte dem, at de blev nødt til at søge hjælp hos asuraerne, og at de måtte være forsigtige, men Vishnu forsikrede dem om, at asuraerne ikke ville få fat i amritten.

Slangekongen Vasuki snoede sig rundt om Mandharabjerget og devaerne tog fat om dens hale, mens asuraerne tog fat om dens hovedende. De prøvede så sammen at kærne, men det endte med, at bjerget sank til bunds i oceanet. Derfor tog Vishnu form som skildpadden Kurma, der støttede bjerget på dens skjold, så devaerne og asuraerne kunne begynde at kærne oceanet igen.

Efterhånden som de kærnede, opstod der først gift fra oceanet. Devaerne bad Shiva om hjælp, og Shiva tog giften og drak det hele for at redde verden fra giftens ondskab. Shivas kone Parvati holdt om hans hals, så han ikke kunne sluge giften. Derfor er Shiva ofte set afbildet med en blå hals og kaldes derfor også for ”Neelakanda”, der betyder den blåhalsede. Efter giften dukkede der rigdomme op fra havet – juveler, guld, ønske-opfyldende ko og selveste gudinden Laksmi, som Vishnu tog til hustru, men det stoppede ikke devaerne og asuraerne med at kærne videre.

Asuraerne stjal ambrosiaen i samme øjeblik den kom til syne. Da Vishnu så dette, tog han form som en forførende smuk kvinde kaldet Mohini. Uden at ane Vishnu var Mohini, blev asuraerne helt betaget og bad hende om at skænke ambrosia op til dem.

For at gøre dette stillede Mohini et krav, der lød, at de ikke måtte stille spørgsmål til hendes handling, hvad end det måtte være. Asuraerne accepterede hendes krav, da de stadig var fortryllet af Mohinis charme og skønhed.

Mohini beordrede dem til at gå i bad og derefter stille sig op i en kø. Devaerne blev også beordret til at stille sig op i en kø. Derefter begyndte Mohini først at servere ambrosia til devaerne.

Asuraerne blev utilpas, men de forblev stille, da de havde lovet ikke at stille spørgsmål til Mohinis handlinger. Da den sidste deva havde fået ambrosia, var der ikke mere tilbage til asuraerne.

Derefter forvandlede Mohini sig til Vishnu, og det gik nu op for asuraerne, at de var blevet snydt. De krævede af Vishnu deres andel af ambrosiaen, men Vishnu smilede bare af dem og fløj væk på ørnen Garuda.

Asuraerne begyndte derefter at angribe devaerne, men devaerne havde genvundet deres oprindelige styrke, så de sejrede over asuraerne, som blev nødt til at flygte.

På Brahmas anmodning stoppede Indra fjendtlighederne og tog tilbage til sine riger med devaerne.

På den måde genoplivede og genoprettede Gud den tabte styrke af dem, der var retfærdige og som søgte tilflugt i ham, og pacificerede dem, der var aggressive og uretfærdige og som ikke troede på ham.

Churning the ocean of milk er afbildet overalt i Angkor Wat, hvor de mange broer over voldgravene ind til de enkelte templer ved ankomst forestiller asuraer på højre og devaer på venstre hånd af broen. Alle trækker i slangen og pisker havet ind mod midten, templet, der symboliserer Mandhara bjerget, også kaldet Meru, der anses for at være centeret for alle universer og hvorfra guderne stammer.

Selv i Bangkoks nye lufthavn har de opført en kæmpe skulptur, der forestiller churning the ocean of milk, så buddhisterne må åbenbart også kende til historien…